Bedrijfsscholen zijn bezig met een opmars. Met de aantrekkende economie zijn bedrijven harder dan ooit op zoek naar goed en gespecialiseerd personeel. Vooral in de techniek- en bouwsector is de vraag naar vakmensen groot. Steeds meer bedrijven investeren daarom zelf in gespecialiseerde opleidingen.
Zo heeft Spoorwegbedrijf NS zijn eigen TechniekFabriek waar mbo-leerlingen in twee jaar tijd tot treinmonteur worden opgeleid. Ook staalconcern Tata Steel heeft in samenwerking met een roc een eigen bedrijfsschool waar gespecialiseerde vakmensen worden opgeleid.
Verdubbeling
Minder grote bedrijven zoals Techniekbedrijf AWL-Techniek in Harderwijk investeren op een andere manier in het onderwijs. Samen met een aantal bedrijven levert AWL-Techniek onder andere apparatuur voor het Fieldlab van de robotschool van Hogeschool Windesheim. Studenten leren daar werken met de meest geavanceerde machines.
De samenwerking tussen het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs is niet alleen voordelig voor de sector maar ook voor de leerlingen. De vraag naar gespecialiseerde mensen is zo groot dat alle leerlingen van de Robotschool in Harderwijk al een baan hebben voordat zij hun diploma op zak hebben. Sommige bedrijfsscholen zagen de afgelopen jaren dan ook een verdubbeling van het aantal leerlingen.
"Ik heb al een baan gekregen, maar desondanks krijg ik via LinkedIn nog heel veel aanbiedingen", zegt Dyan Elbertsen. De 24-jarige leerling Elektrotechniek aan de Robotschool studeert volgende week samen met zijn klasgenoten als eerste af aan de opleiding in Harderwijk.
Lees meer
Na een flitsbezoek van een televisiecrew aan het Fieldlab juni verscheen er in het NOS-journaal van 8 uur een item over 'de Robotschool in Harderwijk'.