Nieuwsberichten

Over ons »

13 september 2017 - Succesvolle bedrijvenmiddag Fieldlab Industrial Robotics nodigt uit tot acties

Op dinsdag 12 september werd een bijeenkomst georganiseerd voor de deelnemende partnerbedrijven van het Fieldlab Industrial Robotics (FIR). Tijdens deze middag werd een update gegeven over wat er het afgelopen jaar bereikt is en werden de partners betrokken in de plannen voor het komende jaar. Naast waardevolle discussies over het vormgeven van lesprogramma’s gaven de partners een eenduidige boodschap: bedrijven willen leren en zijn daarvoor op zoek naar succesverhalen in de vorm van ‘best practices’. 

Met het eerste jaar bijna achter de rug heeft het FIR een sterke basis gevormd om het robotica vraagstuk in bedrijfsleven en onderwijs met beide handen aan te kunnen pakken. Een groot netwerk van betrokken partijen is aangesloten, het eerste lesprogramma op Windesheim heeft gedraaid en het certificeringstraject is in gang gezet. De minor op Windesheim zal aankomend schooljaar twee keer draaien en naar verwachting wordt in september 2018 gestart met het deeltijd Associate Degree lesprogramma en het MBO keuzedeel. De mogelijkheid tot certificering zal hierbij aansluiten. 

Tijdens de bedrijvenmiddag nam projectleider Rik Grasmeijer de aanwezigen mee in de stappen die een bedrijf kan zetten om robotisering toe te passen. Aan de hand van de ‘Roadmap Robotiseren’ legde hij uit hoe men als bedrijf kan onderzoeken welke bouwstenen er nodig zijn voor een succesvol robotisering project. Door het opstellen van een meerjarige roadmap komt er niet alleen een stip op de horizon, maar worden ook praktische vraagstukken inzichtelijk. Een van de manieren om deze vraagstukken op te lossen is door studenten in te zetten die in het Fieldlab onderzoek kunnen uitvoeren.

Aan de hand van verschillende stellingen werd gediscussieerd over de rol van bedrijven, regionale overheid, onderwijs en het Fieldlab. De algemene conclusie: alle partijen moeten aan de slag. Bedrijven moeten niet alleen investeren in techniek maar ook in attractiviteit en cultuur. De regionale overheid moet een rol spelen in het vroegtijdig onder de aandacht brengen van robotica en techniek onder jongeren. Het Fieldlab is de verbindende schakel en bouwt concreet mee aan het onderwijs. Daarnaast is het van belang om praktijk- en succesverhalen te delen, waar het Fieldlab de komende maanden direct mee aan de slag zal gaan. 

De middag werd afgesloten met een rondleiding en borrel in het Fieldlab. 

Wilt u meedenken met het FIR of zoekt u studenten voor een casus? Of heeft u een praktijk- of succesverhaal omtrent Robotica wat u wilt delen? Neem dan contact op via Rik Grasmeijer of via info@fieldlabir.nl

192