Nieuwsberichten

Over ons »

23 november 2017 - Studenten Landstede hebben landelijke primeur met robotles in Fieldlab

Opperste concentratie en ogen glinsterend van enthousiasme bij de Landstede studenten. Een groep vierdejaars techniek studenten van Landstede heeft de primeur: zij draaien mee in een pilot voor robotica onderwijs. Vier maanden lang mogen zij elke donderdagochtend in het Fieldlab Industrial Robotics (Fieldlab) aan de slag met het programmeren en besturen van robots. En dat blijft niet alleen bij het doen van proefjes: er wordt hard gewerkt aan concrete robot toepassingen. Een uitdagende opdracht voor de studenten, maar al snel worden er resultaten geboekt. Robotica heeft toekomst en ook het onderwijs wil hiermee aan de slag.

Kennis delen in het Fieldlab
Steeds meer bedrijven gebruiken robots in het productieproces, maar er is nog onvoldoende gekwalificeerd personeel om de robots te programmeren en besturen. Begin 2017 is op de locatie van AWL-Techniek in Harderwijk het Fieldlab Industrial Robotics opgericht met als doel deze kloof te dichten door met onderwijspartners merk-onafhankelijke opleidingen op het gebied van industriële robotica te ontwikkelen. Hiervoor wordt samengewerkt met bedrijven en robotleveranciers. Bij het Fieldlab kunnen scholen gebruik maken van een fysieke locatie met high-end robots voor de opleiding van studenten en docenten. 

Robotleveranciers en betrokken bedrijven, zoals AWL-Techniek, delen hier hun kennis over robotica. Die samenwerking is uniek: niet eerder werkten verschillende bedrijven en robot-leveranciers samen aan kennisdeling. Er wordt hard gewerkt om in september het eerste mbo vrije keuzedeel robotica voor zowel Landstede als Deltion College gereed te krijgen. Daarnaast wordt er samengewerkt met Windesheim voor integratie in het hbo.

Daarnaast wordt er een certificering ontwikkeld. Met deze certificering kunnen studenten en werkenden hun kennis van de industriële robotica aantoonbaar maken voor de (potentiële) werkgever.

Banen van de toekomst
“Dankzij het Fieldlab kunnen wij werken met de nieuwste apparatuur op het gebied van robotica. Dat is voor ons als onderwijsstelling echt uniek.” vertelt Gert-Jan Evertse, docent middenkader engineering bij Landstede. “Normaal zouden wij misschien één robot aan kunnen schaffen. Nu werken de studenten met meerdere merken en delen meerdere leveranciers hun kennis met ons. Zo leren de studenten waar robotisering écht over gaat.”

De studenten zijn laaiend enthousiast en zeer leergierig om de nieuwste technieken te leren. “Wij vinden het geweldig dat het Fieldlab en de robot-fabrikanten samen willen werken met Landstede om ons meer te leren over robotica!”, vertelt Jordy, één van de studenten. “En het bedrijfsleven weet dat wij de toekomst zijn en deze banen een grote rol gaan spelen”, vult medestudent Tim aan.

Niet alleen de studenten staan te springen om meer over robotica te leren. Ook de docenten van Landstede en Deltion College kunnen niet wachten om in het Fieldlab aan de slag te gaan. Afgelopen week hebben docenten van Deltion College hun eerste ‘robot-training’ gevolgd. 

Volop aandacht voor robotica
Dat er veel animo is voor opleidingen in robotica blijkt wel uit de enthousiaste reacties tijdens de open dag van Landstede. Een robot van Fieldlab partner Fanuc werd voor de gelegenheid opgesteld op de techniek-afdeling van Landstede. De robot met zijn felgele kappen en snelle bewegingen trok veel aandacht. “Ik vind het vet dat hij zo snel beweegt!”, zei Robert (15 jaar) uit Ermelo. Iris (15 jaar) uit Harderwijk wilde weten of “zo’n ding duur is”. De jeugd ging vol ontzag voor dit ‘dure speelgoed’ en met een wervende flyer voor het keuzedeel Industriële Robotica naar huis. 

192