Nieuwsberichten

Over ons »

03 december 2018 - Goedbezocht symposium 'Robotiseren in de praktijk'

Op woensdag 28 november vond het jaarlijkse robotica symposium plaats in het Fieldlab Industrial Robotics. Ruim 60 bezoekers gingen met elkaar in gesprek over de praktische toepassing van robots op de werkvloer. Lector Dirk Bekke van Hogeschool Saxion, Rik Grasmeijer van het Fieldlab Industrial Robotics en Lubbert Talen van AWL-Techniek deelden hun kennis en kunde over het onderwerp.

Leren vanuit de praktijk

Lector Dirk Bekke van Hogeschool Saxion nam de aanwezige bezoekers mee in de wijze waarop Saxion studenten onderwijst op het gebied van robotisering. Dit doen zij projectmatig met casussen uit de praktijk: bedrijven kunnen bij Saxion terecht met hun robotiseringsvraagstuk en vervolgens gaan studenten met de uitdaging aan de slag. Tijdens de presentatie gaf hij een aantal voorbeelden hiervan.

Begrippen in robotica

Rik Grasmeijer, projectleider bij het Fieldlab Industrial Robotics, besprak in zijn presentatie vier veel voorkomende 'fouten' in robotiseringstrajecten. Aan de hand van deze voorbeelden kwam een breder vraagstuk ter sprake: in de robotica zijn er nog geen algemene erkende en toegepaste begrippen, wat het overdragen van kennis op dit moment vertraagd. Zijn pleidooi voor het gebruiken en veralgemeniseren van standaardbegrippen in robotica werd door de aanwezige bezoekers onderschreven.

Toepassingen van Cobots

Lubbert Talen, Technology manager Cobotics bij AWL-Techniek, sloot het inhoudelijke gedeelte van het symposium af. Met praktijkvoorbeelden liet hij zien hoe AWL-Techniek naast het gebruik van industriële robots ook onderzoek doet naar de toepassing van cobots.

De middag werd afgesloten in het Fieldlab. Hier werden diverse robot-, cobot- en VR-toepassingen gedemonstreerd aan de aanwezige bezoekers. 

Bekijk hier de video:

Foto's:

 

192