Nieuwsberichten

Over ons »

Regelmatig verzamelen wij de nieuwsberichten over het Fieldlab in ons Fieldnews. Wilt u deze digitale nieuwsbrief FIELDNEWS ontvangen? Meld u dan hier aan.

 

14 februari 2022 - Dag van de Robotica 2022: een digitaal succes

Op vrijdag 11 februari vond de digitale Dag van de Robotica plaats. Vanaf drie unieke locaties werden streams uitgezonden over de mogelijkheden van robotica in het onderwijs in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle. De Dag van de Robotica was opgedeeld in een aantal sessies, een kick-off en sessies voor het HBO, het MBO en het bedrijfsleven. Alle presentaties zijn hier terug te kijken »

15 juli 2021 - Met bedrijfsleven ontwikkelde master Robotics Systems Engineering leidt op voor ‘coolste baan ooit’

Vanaf komend studiejaar biedt Saxion de master Robotics Systems Engineering aan. Deze nieuwe hbo-master is ontwikkeld op verzoek van én samen met enkele toonaangevende bedrijven en is de eerste die specifiek gericht is op de roboticakant van system engineering. “We creëren een win-winsituatie voor studenten én het bedrijfsleven.”

14 juli 2021 - Eerste diploma’s Industriële Automatisering en Robotica

Tien blije afgestudeerden ontvingen op donderdag 8 juli hun diploma van de Associate Degree opleiding Industriële Automatisering en Robotica. Bryan van der Meer is de eerste die zijn ‘papiertje’ haalde van deze voor Nederland unieke opleiding.

15 juni 2021 - Webinarserie Integraal Robotiseren

Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft of in de toekomst mee te maken krijgt. Buiten de aanschaf van een robot of cobot zijn er veel aspecten die bepalend zijn of dit een zinvolle investering is. In nauwe samenwerking met het Fieldlab Industrial Robotics (FIR), het LAC en het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) start het NIL met een zestal webinars over robotisering.

11 mei 2021 - Blog: Versnellen niet overslaan

‘Smart Industry’ en ‘Industrie 4.0’. Het zijn de buzzwoorden voor de maakindustrie van dit moment. De vierde industriële revolutie is gestart en de vakliteratuur staat vol met toepassingen op het gebied van artificial intelligence, virtual en augmented reality, digital twinning, servitization en additive manufacturing. Het is een feit dat er een versnelling van technologische ontwikkelingen plaats vindt en als bedrijf moet je hierop inspelen. Maar hoe?

21 april 2021 - Waarom robotiseren in Oost-Nederland?

Egbert-Jan Sol – voorman van Smart Industry in Nederland - beargumenteert dat de productiviteit per medewerker werkzaam in de maakindustrie in 20 jaar moet verdubbelen om een vergelijkbaar welvaartsniveau na te streven als samenleving. Deze verdubbeling is een gemiddelde, genomen over alle maakbedrijven en ook alle daarin werkzame personen. Dat betekent dat op productniveau, waar de werknemer waarde toevoegt aan een product, er een nog grotere stijging plaats zal moeten vinden. Gelukkig krijgt de werknemer hulp: van robots welteverstaan.

09 april 2021 - Ad-opleiding is investering voor werknemer en bedrijf

Steeds meer bedrijven willen hun productieproces (verder) automatiseren. De Associate Degree (AD) opleiding Industriële Automatisering en Robotica van Hogeschool Windesheim leidt op voor productiebedrijven, machinebouwers, de procesindustrie en technische dienstverleners. Kortom: overal waar machines staan of gemaakt worden.

19 februari 2021 - Technohub MIRA brengt medewerker en robot dichter bij elkaar

De inzet van robots biedt kansen voor het tekort aan assemblage medewerkers, maar zorgt ook voor verandering van werkzaamheden. Om medewerkers bewust te maken van die verandering en klaar te stomen voor een nieuwe manier van werken, starten bedrijven, technologiepartijen en kennisinstellingen in Oost-Nederland de Technohub MIRA. In een nieuwe, hybride leeromgeving staat het werken met robots in de maakindustrie centraal.

25 juni 2020 - Modules Ad-opleiding vanaf september ook los te volgen

Ben je geïnteresseerd in geautomatiseerde en/of gerobotiseerde (productie)processen, maar is twee jaar studie je te lang? De module Field Technician van de Ad-opleiding Industriële Automatisering & Robotica is nu ook los te volgen.

09 juni 2020 - Online lesgeven in Coronatijd

Het Covid-19 virus brengt op vele manieren uitdagingen binnen onze maatschappij. Het onderwijs is daar geen uitzondering op. Gelukkig is alles in het werk gesteld om lessen online doorgang te laten vinden. Zo ook binnen de robotopleidingen bij onze partners. Benieuwd hoe dat in zijn gang gaat?

30 april 2020 - Studenten aan de slag met simulatie

In het project ‘Digital Factory’ draait het om het (digitaal) verbinden van verschillende machines. Drie studenten van het lectoraat Industriële Automatisering en Robotica doen praktijkgericht onderzoek bij Betech Hoogeveen. Met behulp van simulatie adviseren ze hoe een magazijnkraan beter, veiliger en efficiënter kan functioneren. Betech is blij met het verrichte voorwerk en gebruikt de input voor de fysieke uitwerking van het proces.  

03 december 2019 - Wisselingen bestuur Stichting Fieldlab Industrial Robotics

Een afscheid en een welkom in het bestuur van Stichting Fieldlab Industrial Robotics. Eind 2019 bedankten we Foppe Atema en Rien Slingerland én verwelkomden we Sjoerd van der Aa en Henk Meeuwissen. De stichting is blij dat met de aanstelling van Sjoerd van der Aa ook IJssel het Fieldlab IR blijft ondersteunen.

28 november 2019 - Ervaren maakt eigen

Vertel het me en ik vergeet het, laat het me zien en ik onthoud het, laat het me ervaren en ik maak het me eigen. Deze quote van Confucius vat het symposium afgelopen woensdag 27 november goed samen. Tijdens de bijeenkomst gingen ondernemers en onderwijs samen in gesprek over innovatie op scholen en in het bedrijfsleven. 

19 november 2019 - Eerste ervaringen Ad-opleiding

De Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica is acht weken geleden gestart op Hogeschool Windesheim. Hoe kijken de docenten en studenten terug op deze periode?

26 oktober 2019 - Nieuwe industriële robots bij Deltion College

Sinds enige weken zijn de nieuwe Kukarobots bij Deltion in gebruik genomen. Hiermee heeft Deltion zelf een groot up-to-date robotpark waarmee klassikaal kan worden opgeleid. 

05 september 2019 - Opleidingen Robotica trappen af

Het nieuwe schooljaar is weer gestart en de deelnemende onderwijsinstellingen binnen het RIF - Industriële Robotica project trappen af met de nieuwe opleidingen. De gevulde klassen bevestigen dat waar de afgelopen jaren hard voor gewerkt is. Lees snel verder!

03 juli 2019 - Start in september met een opleiding!

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan diverse opleidingen op het gebied van industriële robotica. In de opleidingen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en input die we uit het werkveld verkregen hebben. Vanaf september starten de eerste opleidingen: de Cursus Industriële Robotica (Deltion & Landstede) en de 2-jarige Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica (Windesheim). 

27 juni 2019 - Bijeenkomst Cobots in kunststofindustrie

Cobots toepassen in de rubber- en kunststofindustrie: maar hoe? Een van de vragen die centraal stond tijdens de workshop Cobots voor de leden van de NRK PVT Kunststofverwerkers op 20 juni. 

07 juni 2019 - 40 deelnemers Introductiecursus Industriële Robotica

Op drie avonden in de maand mei hebben 40 geïnteresseerden bij Windesheim de Introductiecursus Industriële Robotica gevolgd. Met theorielessen, gastsprekers én praktijk was de cursus een goede opwarmer voor de Ad-opleiding en de Beroepsmodule die in september starten. 

18 april 2019 - Dag van de Robotica trekt honderden studenten en ondernemers

Industriële Robotica vraagt intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Dit bleek de rode draad tijdens de Dag van de Robotica op 18 april jl., waar vele studenten, ondernemers en onderwijsinstellingen aanwezig waren. Deze dag werd georganiseerd door Landstede MBO, Deltion College, Hogeschool Windesheim en het Fieldlab Industrial Robotic en stond volledig in het teken van een levenlang leren en Industriële Robotica. Aanleiding voor het event is de afronding en oplevering van het nieuw ontwikkelde mbo-keuzedeel Industriële Robotica. Het eerste en enige lesmateriaal in Nederland op dit vakgebied wat officieel is geaccrediteerd.

12 april 2019 - Technological University Dublin bezoekt Fieldlab

Op vrijdag 12 april bezochten Mark McGrath en Donal McHale van de Technological University Dublin, samen met docenten van hogeschool Windesheim, het Fieldlab Industrial Robotics. Na de uitleg over het Fieldlab door Lubbert Talen, werden de bezoekers van de TU Dublin rondgeleid in het Fieldlab.

10 april 2019 - Eerste opleidingsaanbod Industriële Robotica

Binnen het RIF Industriële Robotica project wordt er hard gewerkt aan de eerste opleidingmogelijkheden. Benieuwd welke onderdelen u zich nu al voor kunt inschrijven? Lees snel verder!

05 maart 2019 - De Robotschool- uitdagingen van Landstede

De eerste drempel is geslecht. Dankzij een geslaagde inzamelingsactie heeft Landstede Harderwijk de benodigde 25.000 euro binnengehaald voor de zo gewenste industriële oefenrobotarm. Maar de start van de techniekopleiding komende september is pas de eerste stap. Activering van het bedrijfsleven plus toestroom van leerkrachten zijn voorwaarden voor succes.

19 december 2018 - De Techniek Verbinder: boost voor techniek op de Noord-Veluwe

De regio Noord-Veluwe huist een groot aantal technische mkb bedrijven. Het belang van voldoende technische vakmensen is groter dan ooit. De onlangs opgerichte Techniek Verbinder wil het Platform Techniek Noordwest-Veluwe een boost geven.

03 december 2018 - Goedbezocht symposium 'Robotiseren in de praktijk'

Op woensdag 28 november vond het jaarlijkse robotica symposium plaats. Ruim 60 bezoekers gingen met elkaar in gesprek over de praktische toepassing van robots op de werkvloer. Lees hier een samenvatting en bekijk de video!

16 oktober 2018 - Lancering VMBOTS: kennismakingsmodule voor het vmbo

Op dinsdag 16 oktober is VMBOTS op feestelijke wijze gelanceerd in het Fieldlab Industrial Robotics. VMBOTS is een kennismakingsmodule industriële robotica voor het voortgezet onderwijs.

10 oktober 2018 - Fieldlab verzorgt masterclasses op Hogeschool Windesheim

Op dinsdag 2 en woensdag 3 oktober gaf Rik Grasmeijer, projectleider van het Fieldlab Industrial Robotics, masterclasses aan 30 derdejaars (internationale) Technische Bedrijfskunde studenten van Windesheim.

20 september 2018 - Robot uit het Fieldlab op TIV in Hardenberg

Op 18, 19 en 20 september stond een van de robots uit het Fieldlab Industrial Robotics opgesteld in de stand van Windesheim op de TIV in Hardenberg. TIV is één van de grootste beurzen voor de technische industrie. De stand van Windesheim was onderdeel van het scholencollectief op de 'Toekomstcampus'.

20 juni 2018 - Noord-Hollandse materialenkring bezoekt Fieldlab

Op dinsdag 19 juni bracht een afvaardiging van de 'Noord-Hollandse materialenkring' een bezoek aan het Fieldlab. Kennis en ervaringen delen stond centraal tijdens deze middag.

14 juni 2018 - Succesvolle werkveld bijeenkomst

Op woensdagavond 13 juni hebben Windesheim, Deltion College en Landstede MBO hun nieuwe robotica onderwijsprogramma's gepresenteerd aan het werkveld. Tijdens de bijeenkomst kon het werkveld feedback en input leveren.

13 juni 2018 - Windesheim studenten presenteren in Fieldlab

Het afgelopen half jaar volgden zo'n 60 Windesheim studenten de minor Industrial Automation & Robotics. In groepjes hebben zij onderzoek uitgevoerd voor een bedrijf.

08 april 2018 - Te gast bij Smart Café Noord Veluwe

In maart waren Rik Grasmeijer en Thijs Weggemans van het Fieldlab Industrial Robotics te gast bij het Smart Café Noord Veluwe, georganiseerd door RCT Gelderland. Deze editie van het Smart Cafe ging over de gevolgen van Smart Industry voor bedrijven en medewerkers in de maakindustrie. 

08 maart 2018 - Windesheim zet eerste stappen lectoraat Industriële Automatisering & Robotica

Onlangs maakte Sietse Dijkstra, manager Engineering en Design, bekend dat Aart Schoonderbeek wordt aangesteld als kwartiermaker voor het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica.

07 februari 2018 - Staatssecretaris Mona Keijzer op bezoek bij Fieldlab

Op maandag 5 februari bracht Staatssecretaris Mona Keijzer een bezoek aan AWL en het Fieldlab IR. Ze nam een kijkje op de werkvloer en werd rondgeleid in het Fieldlab.

02 februari 2018 - FME te gast in Fieldlab Industrial Robotics

Op woensdag 1 februari was FME met de Smart Factory Tour te gast in het Fieldlab Industrial Robotics. Aan de hand van het thema 'Robotiseren is mensenwerk!' vertelden diverse sprekers over het thema robotica. 

30 januari 2018 - A+O Metalektro steunt Fieldlab IR

Stichting A+O Metalektro is een van de financiële ondersteuners van het Fieldlab IR. Mede dankzij deze bijdrage wordt er lesstof ontwikkeld voor werknemers en studenten. A+O Metalektro interviewde Thijs in het Fieldlab.

29 januari 2018 - Landstede met '#Robotschool' finalist Samen Sterker Fonds

Hoe bereid je studenten goed voor op 'Smart Industry'? Met een robotschool! Landstede is met de inzending "You're in control #Robotschool" een van de finalisten voor het Samen Sterker Fonds. 

15 december 2017 - Samenwerking Windesheim en Fieldlab te zien op RTL7

Onlangs was het Fieldlab Industrial Robotics te zien in een uitzending over industriële robotisering op RTL 7. Sietse Dijkstra, manager Engineering en Design op Windesheim vertelt over de samenwerking tussen het Fieldlab en Windesheim.

12 december 2017 - Community of Practice Smart Industry te gast in Fieldlab

Op woensdag 12 december kwam de 'Community of Practice Smart Industry' bij elkaar in het Fieldlab Industrial Robotics. Deze groep innovatieve bedrijven komt een aantal keer per jaar samen op initiatief van Windesheim en het KennisDC Logistiek Noordoost-Nederland. 

29 november 2017 - Symposium in Fieldlab goed bezocht

Op dinsdag 28 november werd het Symposium "Innoveren met industriële robotica" georganiseerd in het Fieldlab Industrial Robotics. Voor de 70 bezoekers stond er een interessant en leerzaam programma klaar. Het symposium werd afgesloten met een rondleiding en borrel in het Fieldlab.

23 november 2017 - Studenten Landstede hebben landelijke primeur met robotles in Fieldlab

Opperste concentratie en ogen glinsterend van enthousiasme bij de Landstede studenten. Een groep vierdejaars techniek studenten van Landstede heeft de primeur: zij draaien mee in een pilot voor robotica onderwijs. Vier maanden lang mogen zij elke donderdagochtend in het Fieldlab Industrial Robotics (Fieldlab) aan de slag met het programmeren en besturen van robots. En dat blijft niet alleen bij het doen van proefjes: er wordt hard gewerkt aan concrete robot toepassingen. Een uitdagende opdracht voor de studenten, maar al snel worden er resultaten geboekt. Robotica heeft toekomst en ook het onderwijs wil hiermee aan de slag.

02 oktober 2017 - Studenten Landstede maken kennis met Fieldlab Industrial Robotics

Op vrijdag 29 september waren 18 studenten Middenkader Engineering van ROC Landstede te gast in het Fieldlab Industrial Robotics. Zij zullen de komende weken elke donderdagochtend in het Fieldlab IR les krijgen in het programmeren van robots. De focus ligt daarbij op het eenvoudig toepassen van de robot als gereedschap. 

13 september 2017 - Succesvolle bedrijvenmiddag Fieldlab Industrial Robotics nodigt uit tot acties

Op dinsdag 12 september werd een bijeenkomst georganiseerd voor de deelnemende partnerbedrijven van het Fieldlab Industrial Robotics (FIR). Tijdens deze middag werd een update gegeven over wat er het afgelopen jaar bereikt is en werden de partners betrokken in de plannen voor het komende jaar. Naast waardevolle discussies over het vormgeven van lesprogramma’s gaven de partners een eenduidige boodschap: bedrijven willen leren en zijn daarvoor op zoek naar succesverhalen in de vorm van ‘best practices’. 

13 juli 2017 - Fieldlab Industrial Robotics Harderwijk investeert in smart industry-onderwijs

De smart industry-ontwikkelingen in de industrie volgen elkaar inmiddels in razend tempo op. Het bedrijfsleven bereidt zich daar onder meer op voor door te investeren in onderwijs. Een recent voorbeeld is het Fieldlab Industrial Robotics. Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle, willen studenten op vmbo-, mbo- en hbo-niveau daarmee klaarstomen voor een baan in de industrie van de toekomst in het Fieldlab Industrial Robotics in Harderwijk.

07 juli 2017 - Contouren Smart Industry 2018-2021 aangeboden aan minister Kamp

De sterke positie Smart Industry in Nederland verder aanjagen; dat doen we samen! Op dit moment behoort Nederland tot de top van technologische landen in de wereld. Deze toppositie is geen vanzelfsprekendheid. Zo moet Nederland meegaan in de explosieve versnelling van kennis en nieuwe technologie om onderscheidend te blijven en de concurrentie uit het buitenland voor te blijven. “We staan voor een groot aantal transities, zoals de energietransitie, de digitalisering en de circulaire economie. Grote industrielanden en concurrerende EU-landen investeren fors in de digitalisering van de industrie. Om niet achter te blijven, willen we graag samen met het nieuwe Kabinet investeren in de Smart Industry van Nederland.”, zo stelt Smart Industry voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink die de contouren van de Implementatieagenda heeft aangeboden aan demissionair minister Henk Kamp.

22 juni 2017 - 60 HBO-studenten bezoeken Fieldlab

Studenten die de minor Industrial Automation & Robotics hebben gevolgd, presenteerden op 22 juni hun werk in het Fieldlab Industrial Robotics in Harderwijk.Tijdens de afsluiting van de minor lieten de studenten met posterpresentaties zien welke werkzaamheden ze hebben verricht. De bedrijven waar de studenten een project uitvoerden waren allemaal aanwezig, waaronder ITM Group, Masévon, Technicampus, Geissler, Verbruggen, Polynorm/Voestalpine, Hellebrekers en Altrex.

Enkele 'stakeholders' van het Fieldlab presenteerden zich tijdens de bedrijvenmarkt. Zij grepen hun kans en spraken uitgebreid met de young potentials in de markt van robotisering en maakten afspraken met hun 'toekomstige werknemers'.

19 juni 2017 - 'Robotschool' in NOS-journaal

Bedrijfsscholen zijn bezig met een opmars. Met de aantrekkende economie zijn bedrijven harder dan ooit op zoek naar goed en gespecialiseerd personeel. Vooral in de techniek- en bouwsector is de vraag naar vakmensen groot. Steeds meer bedrijven investeren daarom zelf in gespecialiseerde opleidingen.

Na een flitsbezoek van een televisiecrew aan het Fieldlab verscheen er in het NOS-journaal van 8 uur een item over 'de Robotschool in Harderwijk'.

22 mei 2017 - Groen licht voor bijzonder samenwerkingsproject ‘Industriële Robotica’

‘Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden spelen samen in op vraag van de toekomst’

Regio - Hoe bereid je de toekomstige werknemers goed voor op de ‘Smart Industry’ van de toekomst, waarin digitalisering en robotisering centraal staan? Onderwijs, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle slaan de handen ineen in het project ‘Industriële Robotica’. Het ministerie van OC&W ziet toekomst in het project en heeft een subsidie toegekend van 1,5 miljoen euro, 30% van de totale investering.

17 mei 2017 - Tech Days bij AWL Harderwijk

AWL-Techniek zorgt voor wereldwijde productiviteit

Op 17 en 18 mei 2017 organiseerde AWL voor de negende keer de ‘AWL Tech Days’. Klanten van over de hele wereld kwamen naar Harderwijk voor een Lunch2Lunch meeting. Doordat productie zich steeds meer over de hele wereld verspreidt en de wereld zelf in hoog tempo voortdurend veranderd zien we dat nieuwe ontwikkelingen, cultuurverschillen, het economisch klimaat en politiek allemaal een grote invloed hebben op ons dagelijkse werk. De sleutel is om op koers te blijven, nu en in de toekomst. Tijdens de AWL Tech Days hebben klanten interessante inkijkjes gekregen en waren in staat om aan discussies deel te nemen. Met interessante sprekers, innovatieve projecten in het AWL R&D Fieldlab, een interactieve rondleiding door de fabriek en goede mogelijkheden om te kunnen netwerken waren de AWL Tech Days weer een groot succes.

01 mei 2017 - FME draagt bij aan realisatie Fieldlab

Iedereen kent FME als de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Al jaren voeren zij een actieve lobby in Den Haag, waar ze de belangen van de ondernemers behartigen. Samen met TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel hebben zij Smart Industry in Nederland een gezicht gegeven. Het versnellen in Fieldlabs is één van de speerpunten van hun gezamenlijke beleid.

24 april 2017 - Staatssecretaris Dekker opent Fieldlab Industrial Robotics

Op maandag 24 april werd op de Hannover Messe het Smart Industry Fieldlab Industrial Robotics geopend. Dit Fieldlab heeft als belangrijkste doel het opleiden van robotprogrammeurs. Staatssecretaris Dekker van OCW opende het Fieldlab met een symbolische druk op de knop. Daarna overhandigde Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter Team Smart Industry) het officiële Fieldlabschildje. De opening was het hoogtepunt in het Holland IT & Smart Industry House op de eerste dag van de Hannover Messe.

02 maart 2017 - Eerste Fieldnews verzonden

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten rondom het FieldlabIR?
Meld u hier dan aan voor de digitiale nieuwsbrief Fieldnews.

02 februari 2017 - Oprichting Stichting Industriële Robotica

Op 2 februari is de Stichting Industriële Robotica opgericht. Het doel is om sturing te geven aan de inzet en exploitatie van Fieldlab Industrial Robotics (FieldlabIR).


De bestuursleden van de Stichting zijn:
De statuten van de Stichting leest u hier.

 

Vragen voor de Stichting Industriële Robotica kunt u mailen naar g.vanlagen@awl.nl.

Doorlink naar pagina Stichting

01 februari 2017 - Run op minor Industrial Automation & Robotics 

Februari 2017 - Maar liefst 60 studenten gingen in februari bij Windesheim aan de slag met de ontwikkeling van geavanceerde productiesystemen. Bij de minor Industrial Automation & Robotics maakt men voor het praktijkgedeelte gebruik van o.a. het FieldlabIR. Hier leiden Windesheim, Deltion en Landstede in de toekomst robotprogrammeurs en robotoperators voor industriële robots op.

20 januari 2017 - BOOST in Harderwijk

Januari 2017 - De opzet van FieldlabIR trekt de aandacht in de regio en daar buiten. Op 20 januari bezochten vertegenwoordigers van BOOST Smart Industry en de gedeputeerde  Van Hijum (Overijssel) het FIR. In BOOST Smart Industry zijn ondernemers uit de Oost-Nederlandse maakindustrie, van familiebedrijf tot multinational verenigt met de provinciale beleidsmakers met als doel Oost Nederland klaar te maken voor de Smart Industry.

15 januari 2017 - Look and feel FieldlabIR

Het logo en de huisstijl zijn ontworpen door Broad Communications. 

Regels gebruik logo:
 

192