Nieuwsberichten

Over ons »

09 juni 2020 - Online lesgeven in Coronatijd

Het Covid-19 virus brengt op vele manieren uitdagingen binnen onze maatschappij. Het onderwijs is daar geen uitzondering op. Gelukkig is alles in het werk gesteld om lessen online doorgang te laten vinden. Zo ook binnen de robotopleidingen bij onze partners. Benieuwd hoe dat in zijn gang gaat?

Simulatie en uitleen

Op Windesheim vinden lessen al enkele weken plaats in een online omgeving. Voor de praktijkgerichte Ad-opleiding Industriële Automatisering & Robotica is dat best een lastige opgave. Docent Bart Snijder vertelt: “Wij geven online les. Dat is het beste wat wij alle studenten kunnen bieden. Echter zijn de online lessen minder effectief. Het is een stuk moeilijker om de leerstof goed over te brengen.”

Om het voor de studenten toch zo makkelijk mogelijk te maken, ontwikkelde docent Jan Kampen in korte tijd een simulator. Met deze simulator, een Windows applicatie geschreven in de programmeertaal C#, kunnen studenten thuis een groot deel van de software schrijven en de eerste testen doen. Om de opdracht daadwerkelijk op echte hardware te laten uitvoeren probeert Snijder momenteel een VPN server in te richten, zodat studenten vanaf huis kunnen programmeren en vervolgens kunnen monitoren. “Daarnaast lenen we apparatuur uit. We hebben vier AVG’s (mobiele robots) en onlangs haalde al een van de studenten er een op bij mij thuis. Zo kan deze student in de eigen omgeving werken met de echte hardware”, aldus Snijder.

Wekelijks contact met alle studenten

Binnen Landstede waren bij de start van de lock-down alle theoretische vakken voor het keuzedeel industriële robotica afgerond. Binnen het keuzedeel was het tijd voor simulatie en praktijklessen. Docent Arnold van der Zwaag vertelt: “Noodgedwongen moesten we het programma stilleggen. Momenteel wordt onze school ingericht om mondjesmaat weer lessen op te starten. Het blijft echter zoeken naar de juiste invulling. Inmiddels zijn we voorbereid om vanaf 15 juni de lessen op te starten.”

Het online lesgeven verandert de rol van de docent aanzienlijk volgens Arnold. “Mijn vakinhoudelijke lessen worden door iemand overgenomen. Zo heb ik alle tijd en aandacht voor de studenten. We hebben veel digitaal contact, in een veel meer coachende rol dan eerst. Door het stuk praktijk wat mist, moet je schakelen naar een hele andere mindset. De aandacht voor de student is cruciaal en dat pakken we binnen Landstede heel serieus op.”

Keuzedeel in een vernieuwde vorm

Ook bij Deltion ligt het lesgeven op het gebied van robotica stil. “Voor de groep die begin dit jaar gestart is met het keuzedeel is het praktijkgedeelte verschoven naar volgend jaar”, vertelt Marcel Beer, docent bij Deltion. Het geeft de docenten de ruimte om het keuzedeel verder te ontwikkelen in een vernieuwde vorm. Binnen deze vernieuwde vorm moet uiteraard rekening gehouden worden met de 1,5 meter afstand.

Marcel vervolgt: “Een belangrijk onderdeel hierin is de inzet van virtualisatie in de vorm van KukaSim. Vanaf volgende week worden wij hierin geschoold door robotleverancier Kuka. Daarnaast denken we na over hoe we in het nieuwe schooljaar toch praktijkles kunnen gaan geven, bijvoorbeeld met spatschermen bij de robots. We denken er ook aan een of twee extra robots aan te schaffen zodat er voor meer studenten een eigen robot is.”

Vanaf het nieuwe schooljaar starten er nieuwe robotopleidingen bij onze partners.

Klik hier voor meer informatie »

192