Nieuwsberichten

Over ons »

02 oktober 2017 - Studenten Landstede maken kennis met Fieldlab Industrial Robotics

Op vrijdag 29 september waren 18 studenten Middenkader Engineering van ROC Landstede te gast in het Fieldlab Industrial Robotics. Zij zullen de komende weken elke donderdagochtend in het Fieldlab IR les krijgen in het programmeren van robots. De focus ligt daarbij op het eenvoudig toepassen van de robot als gereedschap. 

Keuzedelen: inzet robotica

“Met de invoering van de keuzedelen in het MBO zien wij de mogelijkheid om industriële robotica al op korte termijn aan te bieden in ons onderwijs”, vertelt Gert-Jan Evertse, docent Middenkader Engineering op ROC Landstede, “Deze groep vierdejaars studenten volgt de komende periode een pilot in deze onderwijsvorm, als voorbereiding op het keuzedeel dat we gaan aanbieden.” Tijdens de pilot maken studenten en docenten kennis met de basis van industriële robotica. Het keuzedeel zal vanaf september 2018 aangeboden worden. 

ROC Landstede beseft het belang van robotica in de toekomst. “Onze studenten hebben vaak nog het idee dat robotica ver van ze af staat. Door het uitvoeren van projecten in het Fieldlab IR wordt het echt tastbaar”, vervolgt Evertse, “Tijdens deze pilot betrekken wij naast robotleveranciers ook de studenten bij het ontwikkelen van het onderwijs. Zij laten ons de zaken zien waar ze tegen aanlopen zodat wij hier bij de ontwikkeling van het keuzedeel rekening mee kunnen houden.” 

Rondleiding door Fieldlab IR

Tijdens de introductiemiddag gaf Thijs Weggemans van het Fieldlab IR een introductie over industriële robotica en nam hij de studenten en hun docenten mee voor een rondleiding door het Fieldlab. “Robotica hoeft niet moeilijk, complex of exclusief voor massaproductie te zijn. Robotica is, op voorwaarde van scholing, toegankelijk en flexibel. Dat geven wij de studenten mee.” vertelt Thijs.

Studenten enthousiast

De enthousiaste studenten keken hun ogen uit en hebben zin om te beginnen. “Ik vind het heel interessant, voor ons is alles nieuw”, vertelt een van de studenten, “Op school is er wel een robot maar de mogelijkheden zijn beperkt en er kan vaak maar één groepje mee bezig. We hebben erg veel zin om hier concreet aan de slag te gaan en veel te leren!”

De komende weken gaan studenten elke donderdag in projectgroepjes aan de slag in het Fieldlab IR om de basis van het programmeren van een robot te leren. Vanaf september 2018 start het eerste MBO keuzedeel. 

192